Cum depasim depresia postnatala (postpartum)?
1 October 20225 lucruri nestiute despre tulburarea bipolara
1 January 2023Cel mai bun tratament pentru depresie sau tulburarea bipolară poate include medicație, psihoterapie, un stil de viață sănătos, dar și suport din partea celorlalți participanți din cadrul grupurilor de suport.
Psihoterapia
Sunt multe tipuri de psihoterapie care te pot ajuta să reglezi anumite probleme din viața ta și care să înveți cum poți face față bolii. Setarea unor anumite scopuri este o parte importantă din cadrul psihoterapiei, ea ajutând și la:
- Înțelegerea bolii
- Depășirea temerilor și nesiguranței.
- Puterea de a face față stresului.
- Experiențele traumatizante din trecut.
- Separarea adevăratei personalități de deviațiile de dispoziție cauzate de boală.
- Identificarea ancorelor care ar putea înrăutăți simptomele.
- Îmbunătățirea relațiilor cu familia și prietenii.
- Stabilirea unei rutine stabile și sigure.
- Dezvoltarea unui plan pentru înfruntarea crizelor.
- Înțelegerea motivului pentru care sunt situații sau lucruri deranjante și ce poți face în privința acestora.
- Stoparea obiceiurilor distructive ca administrarea de alcool, de droguri, cheltuiala excesiva sau sexul riscant.
- Comunicarea simptomelor – schimbări în obiceiurile meselor sau somnului, manie, anxietate, iritabilitate sau sentimente neplăcute.
Stilul de viață
Este întotdeauna important să ai un stil de viață sănătos. Chiar dacă simptomele depresiei sau ale afecțiunii bipolare pot face dificile lucruri ca activitatea fizică, alimentația sănătoasă sau somnul regulat, iți poți îmbunătăți stările prin îmbunătățirea sănătății generale.
Profită de zilele tale bune, fă atunci ceva sănătos pentru tine. Poate fi ceva la fel de ușor ca o plimbare scurtă. Mănâncă legume sau fructe proaspete sau scrie în jurnal. O discuție despre schimbările stilului de viață ar trebui să fie setată ca obiectiv cu medicul tău.
Grupuri de suport – împreună cu tine în călătoria către însănătoșire
Unul din cele mai importante lucruri în însănătoșirea ta poate fi implicarea ta într-un grup de suport. Nicio persoană cu tulburări de dispoziție nu ar trebui să se simtă singură sau jenată.
Fiecare grup de suport este moderat de un terapeut.
Participanții sunt persoane cu tulburări de dispoziție și – sau membrii familiilor acestora, putând discuta cu ceilalți despre tratament și experiențe în mod deschis și sincer.
Participanții grupurilor de suport spun despre acestea că:
- Asigură un loc sigur și primitor pentru acceptare și înțelegere.
- Le oferă oportunitatea să facă o legătură cu ceilalți și să beneficieze din experiențele acelora care „au fost acolo”.
- Îi motivează să își urmeze planul de tratament.
- Îi ajută să înțeleagă că tulburările de dispoziție nu îi definesc ca oameni, ca personalitate.
- Îi ajută să-și redescopere punctele forte și umorul pe care credeau că le-au pierdut.
Ai puterea de a face schimbarea.
Tu ești cea mai importantă parte din planul tău de tratament. Planul tău de tratament iți este adresat doar tie, urmând câteva principii și cai de bază, însă tu și doctorul tău îl puteți adapta pentru a ți se potrivi. Un stil de viață sănătos și suportul din partea acelora care ți-au fost alaturi te pot ajuta să lucrezi cu doctorul tău și să găsești o cale către o însănătoșire reala și durabila.
Dacă tu sau cineva drag ție are gânduri suicidale, solicita ajutor imediat. Contactează un medic profesionist sau mergi la camera de gardă.
Evidența stărilor.
Conștientizează stările prin care treci. Încearcă să identifici gravitatea fiecărui simptom și să iei măsuri din timp. În funcție de modul în care iți afectează viața de zi cu zi, acestea pot avea diferite grade de intensitate.
[
Grav. Am probleme din cauza acestui simptom. Mă împiedică de la cursul normal al vieții și trebuie să fie corectat imediat.
Mediu. Am probleme din cauza acestui simptom, însă nu este atât de serios ca în cazul situației anterioare.
Slab. Acest simptom mă deranjează puțin sau deloc.