Depresia – Nu este doar in imaginatia ta!
1 August 2022Cum depasim depresia postnatala (postpartum)?
1 October 2022Depresia postnatala sau depresia postpartum este o afectiune medicala tratabila, caracterizata prin sentimente de tristete, indiferenta, epuizare si anxietate, in urma nasterii unui copil.
Simptomele pot aparea imediat sau cand copilul are cateva luni. Depresia postnatala poate afecta orice femeie, indiferent de varsta, rasa sau situatie financiara.
Nu este un defect de caracter sau semn al unei slabiciuni personale si nu inseamna ca exista o problema cu abilitatea de a deveni mama.
Cauza exacta a depresiei postnatale nu este cunoscuta, insa anumite schimbari chimice care au loc in corp in timpul si dupa nastere, pot contribui la dezvoltarea acesteia.
Este important sa ne amintim ca depresia nu este din vina ta, nu inseamna ca esti o persoana slaba sau neadecvata, si nu ar fi putut fi evitata prin mobilizari de genul „ voi iesi din ea” sau „ma voi pune pe picioare”.
Depresia dupa nasterea unui copil poate fi dificil de povestit, intrucat societatea crede ca acesta ar trebui sa fie „cel mai fericit moment al vietii tale”. Daca suferi de depresie postnatala, perioada dupa nastere este resimtita oricum altfel decat fericita. Poti considera ca nu esti o mama buna, sau copilului tau i-ar fi mai bine fara tine. Aceste sentimente te pot face sa te simti rusinata sau inspaimantata, sa vrei sa le ascunzi de familia sau prietenii tai. Totusi, este important sa-i spui cuiva despre asta, indiferent daca este vorba de medicul tau de familie, membrilor familei sau unui prieten si sa cauti ajutor.
Te poti simti mai bine si cel mai bun lucru pe care il poti face pentru tine, copilul tau si restul familiei, este sa sa obtii tratament din timp.
Depresia postpartum nu este doar o nostalgie resimtita dupa nastere, („baby blues”), un sentiment usor de tristete dupa nasterea copilului, care trece de la sine. Daca acest sentiment nu dispare dupa 2 saptamani, poti suferi de depresie postnatala si ar trebui sa soliciti ajutor.
Nu trebuie sa te simti jenata sau bolnava-mai mult decat te-ai simti daca ai avea diabet sau astm sau ai lua medicatie pentru mentinerea sanatatii.
- Care sunt simptomele depresiei postpartum?
Senzatiile de tristete sau starile de rau, care nu dispar - Imposibilitate de a dormi, chiar si cand copilul tau doarme
- Schimbari de apetit-mancat foarte mult sau foarte putin; schimbari semnificative ale greutatii, care nu au legatura cu sarcina sau nasterea
- Iritabilitate, manie, ingrijorare, agitatie, anxietate
- Incapacitate de concentrare sau luare a deciziilor
- Incapacitate de a te mai bucura de lucrurile care obisnuiau sa-ti creeze bucurie; lipsa interesului pentru copil; lipsa interesului pentru prieteni si familie
- Epuizare; senzatie de „greutate”
- Plans necontrolat
- Sentimente de vina sau non-valoare
- Sentimente de inutilitate sau disperare
- Frica de a fi o mama rea sau ce ar crede altii despre tine
- Frica de a i se intampla ceva copilului
- Ganduri de a-ti face rau tie sau copilului
- Ganduri legate de moarte sau suicid
Cauta ajutor imediat daca ai orice gand de a-ti face rau tie sau copilului tau. Discuta imediat cu un medic profesionist, persoana iubita sau un prieten.
- Ce mi-ar putea creste riscul de a dezvolta depresie postnatala?
Desi depresia postnatala poate afecta orice femeie care a nascut de curand, sunt cativa factori care ar creste sansele dobandirii unei depresii postpartum, cum ar fi: - Un istoric depresiv in timpul sau dupa sarcinile anterioare
- Un istoric depresiv sau de tulburare bipolara avut anterior
- Un istoric depresiv, de tulburare bipolara sau depresie post-natala a unei rude
- Lipsa ajutorului din partea prietenilor sau familiei
- Eventimente dificile in viata, care au loc in perioada sarcinii sau nasterii
- Lipsa stabilitatii casniciei sau relatiei tale
- Nesiguranta in ceea ce priveste sarcina
Daca citesti aceast articol inaintea nasterii copilului tau si esti ingrijorata de posibilitatea dezvoltarii unei depresii postnatale, discuta cu medicul tau inainte de data stabilita a nasterii.
Simptomele depresiei postpartum pot aparea, de asemenea, in timpul sarcinii. Daca in timpul sarcinii experimentezi oricare din simptomele amintite in lista, discuta-le cu doctorul tau.